Het Probleem van het Lijden

Het Probleem van het Lijden

 
U bent hier: Wereldbeeld >> Het Probleem van het Lijden

Het Probleem van het Lijden
JE STELT DAT “een atheďst iemand is die gelooft dat de moord van een enkel klein meisje -- ook al gebeurt dat maar eens in een miljoen jaar -- twijfels oproept over het idee van een goede God.” Dat klinkt redelijk. Veel Christenen hebben soortgelijke twijfels wanneer zij te maken hebben met tragische gebeurtenissen in de wereld of in hun eigen levens. Je merkt het volgende op: "We kunnen veilig stellen dat bijna elk mens die in New Orleans woonde op het moment dat Orkaan Katrina toesloeg jouw geloof in een almachtige, alwetende en barmhartige God deelde.” Hoewel dat overduidelijk een overdrijving is, kunnen we tijdens natuurrampen duidelijk nodeloos kwaad waarnemen en dit vraagt om een uitleg. Helaas zul je de verklaring die Christenen gewoonlijk bieden niet willen aanvaarden, omdat deze het bestaan van God aanneemt. Desalniettemin zal ik dit onderwerp ten behoeve van de lezer bespreken.

We ontkennen niet dat er kwaad in de wereld bestaat. Maar toch, wat is kwaad? In de eenvoudigste bewoordingen is het kwaad ten opzichte van goed wat koud is ten opzichte van warmte. Warmte is een vorm van energie. Een gebrek aan warmte-energie ervaren we als koud. Op eenzelfde manier is kwaad een gebrek aan het goede. Om een wereld te kunnen scheppen waarin de mensheid de vrijheid zou hebben om tussen goed en kwaad te kunnen kiezen, moest God toestaan dat de gevolgen van die kwaadaardige daden er uit zouden kunnen voortkomen. Een voorbeeld hiervan was de droogte in Soedan in 2001. De regering in Khartoem mengde zich in de hulpprogramma's van de V.N. zodat dit tot een hoger aantal doden onder hun eigen mensen zou leiden. Hoewel een natuurramp het probleem in de Soedan in gang zette, waren het menselijke keuzes die tot gewetenloze gevolgen leidden. Toen Orkaan Katrina New Orleans verwoestte schreef je dat "God niemand van zijn plannen op de hoogte bracht". Maar toch kun jij niet weten of je uitspraak wel waar is. Het kan best zo zijn dat God wel degelijk in de levens van vele mensen aan het werk is geweest om hen er toe aan te zetten deze catastrofe uit de weg te gaan. Wat God niet deed was het invoegen van een speciaal nieuwsbericht in het vijf uur journaal om de wereld van Zijn plannen op de hoogte te stellen.

Hoewel sommige cataclysmische gebeurtenissen in de natuur de directe, causale "hand van God" zouden kunnen zijn, kunnen andere net zo zeer de noodzakelijke bijprodukten zijn van de schepping van een wereld die geschikt is voor leven. Platentektoniek resulteert weliswaar in aardbevingen en vulkanen, maar speelt ook een rol in de ontwikkeling van petroleum-afzettingen. De watercyclus geeft ons modderstromen en stormen, maar verspreidt het water ook naar oogsten en vee. De aanname dat God een wereld heeft geschapen die vrij is van natuurrampen als hij daadwerkelijk goed is vereist een niveau van alwetendheid dat alleen aan Hem toebehoort.

Ga Verder Met Lezen!

Lees Pagina 1 van Brief aan een Christelijke Natie: Een Weerwoord.

Deze pagina is een onderdeel van "Brief aan een Christelijke natie: Een Weerwoord" door R.C. Metcalf. Bezoek www.ThinkAgain.us (Engelstalig) voor meer informatie.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Het Probleem van het Lijden
Atheďstisch Geloof
Op Zoek naar de Waarheid
Menselijk Lijden
Het Erfgoed van Epicurus
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theďsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Het Probleem van het Lijden to My Google!
Add Het Probleem van het Lijden to My Yahoo!
XML Feed: Het Probleem van het Lijden


Wereldbeeld Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutWorldview.org, Alle Rechten Voorbehouden.