Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen

Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen

 
U bent hier: Wereldbeeld >> Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen

Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen - Afleidingen

Een interview met John Stonestreet, Uitvoerend Directeur van Summit Ministries, door T.M. Moore van BreakPoint/Worldview Church. Gepubliceerd met toestemming van John Stonestreet den www.Summit.org.

Veel mensen hebben de indruk dat de tegenwoordige jongeren zo afgeleid zijn en in beslag genomen worden door de popcultuur, dat zij over andere dingen niet serieus kunnen nadenken. Maar jouw ervaringen liggen op een heel ander vlak. Wat zie jij onder de jongeren waar jij mee werkt?

In zekere zin is het natuurlijk zeker waar dat jonge mensen afgeleid zijn. Ze zijn onophoudelijk ondergedompeld in een wereld vol lawaai en boodschappen. Wij, de mensen die hen met onze boodschap willen bereiken, maken vaak een denkfout wanneer we veronderstellen dat zij niet serieus over andere onderwerpen kunnen nadenken omdat zij afgeleid zijn. Dit is (a) niet waar en (b) niet erg nuttig. We hebben het idee dat we, om hen te kunnen bereiken, Christelijk lawaai moeten toevoegen aan al het andere lawaai waar zij al aan blootstaan. We proberen relevant te zijn met allerlei nieuwtjes, het "verchristelijken" van seculiere muziek, het organiseren van Christelijke jongerenbijeenkomsten en het vullen van de vertrekken voor onze jeugd met Wii's en XBox 360's. Natuurlijk leidt dit alleen maar tot een grotere verslaving aan media en afleidingen! En zo wordt de Christelijke boodschap in het beste scenario verwaterd, en in het ergste geval gewoon overrompeld door al het andere lawaai.

Een ander gevolg is de eindeloze cyclus van emotionele smeekbeden die we tegenwoordig tot onze scholieren en studenten richten. Steeds maar weer een nieuwe conferentie of bijeenkomst met weer een emotionele oproep om zich weer opnieuw en opnieuw en opnieuw aan de Heer te wijden: dit produceert een generatie van Christelijke junkies die steeds weer op zoek zijn naar een nieuw hoogtepunt. Ze meten hun succes af aan hun "gevoelens" en of zij inderdaad zo'n hoogtepunt hebben weten te bereiken. Natuurlijk is dit alles erg vluchtig. Na ťťn of twee moeilijke periodes in hun leven raken zij ontmoedigd door het concept dat zij als "het Christendom" zien of worden zij hopeloos omdat ze nooit hun einddoel weten te bereiken. Dit is duidelijk te zien in de enorme aantallen die hun geloof volledig achter zich laten wanneer dit in het hoger onderwijs ideologisch of sociaal wordt uitgedaagd.

Wat is hierop het juiste antwoord? Paulus suggereert dat we getransformeerd moeten worden door onze gedachten te vernieuwen (Romeinen 12:1-2). Jonge mensen hebben een filter nodig, iets dat hen helpt om door hun wereld te navigeren; een wereld die gevuld is met afleidingen en concurrerende ideeŽn.

Mijn ervaring is dat, wanneer scholieren en studenten geleerd wordt hoe zij over hun wereld moeten denken, en hoe zij een stapje terug kunnen doen en hun afleidingen kunnen evalueren, dat zij hierop dan goed reageren. Zij willen serieus zijn, maar zij hebben daarvoor bepaalde gereedschappen nodig. Het is zelfs zo dat velen er niet genoeg van kunnen krijgen, als zij eenmaal begonnen zijn. Zij willen uitgedaagd worden; zij willen onderwezen worden hoe te denken; zij willen weten hoe hun geloof samenhangt met hun leven. Bij Summit Ministries krijgen zij in twee weken tijd meer dan 70 uur lezingen over apologetiek, wereldbeeld, cultuur en filosofie en zij kunnen er geen genoeg van krijgen. Worden zij hierdoor uitgedaagd? Jazeker. Maar zij vinden dat geweldig. Zij besteden hun zakgeld grotendeels aan boeken! Ze voeren tijdens de lunchpauze en zelfs tijdens de kanotochten hevige discussies over de diepere levensvragen, over godsdiensten of over theologische en apologetische zaken.

Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen - Wat is Dat?

Weergalmt het idee van een "wereldbeeld" in de Christelijke jeugd? Waarom is dat zo, volgens jou?

Het gebeurt, echt waar. Ik weet dat dit voor mij het geval was toen ik hier als eerstejaars aan de universiteit mee geconfronteerd werd. Ik was in een Christelijk gezin, en in de kerk, grootgebracht maar ik realiseerde me nu pas dat het Evangelie veel meer betekent dan na mijn dood naar de hemel gaan.

Dorothy Sayers spreekt hierover wanneer zij opmerkt dat de typische presentatie van het Christendom slechts met ongeveer 10 procent van het hele leven te maken heeft. Zij vroeg zich af of een helder denkend mens wel geÔnteresseerd is in iets dat helemaal niets met 90 procent van zijn of haar leven te maken heeft?

Ik denk dat dit ťťn van de grootste redenen is voor de massale uittocht van jongeren uit het Christendom wanneer zij de beschermende omgeving van hun jeugdgroep verlaten. Zij weten niet hoe hun geloof betrekking heeft op al die nieuwe aspecten van het leven waar zij nu als jonge volwassenen aan de universiteit en in de cultuur mee te maken hebben.

Wanneer zij in het perspectief van een wereldbeeld (of levensbeschouwing) kunnen denken, dan worden al die losse schakels voor hen met elkaar verbonden en dan verlangen zij hier zelfs naar. Dit is de post-Seinfeld generatie, waarin het idee dat een leven compleet en geÔntegreerd kan zijn niet eens voor mogelijk wordt gehouden. Wanneer zij het concept van een Christelijk wereldbeeld bevatten en begrijpen dat andere wereldbeelden hiermee concurreren en een strijd leveren om hun harten en hun gedachten, dan wordt het geloof volgens mij echt voor hen geopend. Zij zien dan hoe bepaalde ideeŽn antecedenten hebben (ze komen ergens vandaan) en hoe die ideeŽn ook gevolgen hebben (ze leiden ons ergens naartoe).

Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen - Waarom is je Wereldbeeld Belangrijk?

Wat wil je kinderen over je wereldbeeld leren - wat is dat en waarom is het belangrijk?

Op de eerste plaats moeten we hen leren dat iedereen een wereldbeeld heeft. Alle mensen, of zij zich er van bewust zijn of niet, denken en handelen vanuit een verzameling primaire overtuigingen die hun beeld van de wereld en voor de wereld vorm geven. En de sleutel tot het begrijpen van hun wereld en de belangrijkste kwesties waar zij mee te maken hebben, is het begrijpen van de aannames die de verschillende culturen vorm geven en de daden van de mensen die deze aannames omarmen.

Op de tweede plaats moeten we hen onderwijzen dat de Schrift ons een wereldbeeld aanbiedt, dat wil zeggen dat het bepaalde waarheden over de realiteit vastlegt die fundamenteel voor alle andere dingen zijn. Het idee dat het universum een schepping is, heeft enorme gevolgen. Aan de andere kant vinden we het idee dat het universum een "ongeluk" is. Als mensen naar de gelijkenis van God zijn geschapen, dan is het universum een heel andere plaats om in te leven dan wanneer wij zelf allemaal goden zijn, zoals Oprah Winfrey tegenwoordig suggereert.

Op de derde plaats moeten we hen leren dat er wereldbeelden, levensbeschouwingen, zijn die met het Christendom concurreren en strijd voeren om individuen, gezinnen en hele culturen voor zich te winnen. De geschiedenis van de wereld is de geschiedenis van concurrerende ideeŽn. En als inwoners van het Informatie Tijdperk hebben deze scholieren en studenten met meer concurrerende ideeŽn te maken dan alle generaties die vůůr hun tijd geleefd hebben. Onze benadering, en die hebben we hier en daar moeten bijstellen omdat er steeds nieuwe ideeŽn naar voren worden geschoven, bestaat er uit dat wij jonge mensen helpen om naast het Christendom de vijf belangrijkste (andere) wereldbeelden te begrijpen: seculier humanisme, Marxisme, Islam, postmodernisme en de New Age.

Ten vierde moeten we hen leren hoe zij de strijd kunnen herkennen die door verschillende wereldbeelden wordt gevoerd, en hoe deze strijd de kern is van de belangrijkste culturele problemen. Wereldbeelden zijn niet slechts abstracte ideologieŽn die concurreren om door uitgevers op de markt te worden gebracht. Deze ideeŽn die om zielen strijden hebben echte toepassingen in het werkelijke leven. De werkelijke strijd gaat niet tussen God als Misvatting van Dawkins en Dawkins als Misvatting van McGrath. De echte strijd heeft te maken met gezinnen, wetgeving, technologie, de kerk, abortus, mensensmokkel, enzovoorts.

Ten vijfde moeten we hen apologetiek bijbrengen. Wij willen dat zij weten wanneer hun geloof zal worden uitgedaagd (zowel direct als indirect) en hoe het geloof verdedigd kan worden. We doen dit door middel van onderwijs, maar hoofdzakelijk door hen bloot te stellen aan de enorme hoeveelheden lees-, kijk- en luistermateriaal die beschikbaar zijn. Ik sta steeds weer versteld hoeveel studenten (maar ook volwassenen) niet op de hoogte zijn van de geweldige materialen die beschikbaar zijn om hen te helpen bij het verdedigen van hun geloof.

Tenslotte praten we over hoe zij zelf een verschil kunnen uitmaken. We willen niet alleen dat zij zelf de universiteit zullen overleven, maar ook dat zij het in de universiteit goed zullen doen - dat zij een verschil zullen uitmaken door trouw te zijn aan de waarheid en door anderen te beÔnvloeden.

Leer Meer!

Met dank aan John Stonestreet van Summit Ministries


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Discipelschap

Een Christelijk Wereldbeeld Ontwikkelen
Christelijke Verantwoording
Johannes 3:16
EgoÔstisch
Bekennen Van Zonde
Geestelijk Leiderschap
Hebzucht
Gebrokenheid
Bijbelverzen
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Aanbidding
Gemeenschap
De Chronologische Bijbel
Bediening
Evangelisatie
Reflections
 
 
Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Is Jezus God?
Waarom Christendom?
Groei met God
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
Zoek
 
Add Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen to My Google!
Add Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen to My Yahoo!
XML Feed: Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen


Wereldbeeld Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutWorldview.org, Alle Rechten Voorbehouden.